Vredesliederen zingen gaat door

Direct na de inval van Rusland in Oekraïne demonstreren een aantal onder ons dagelijks tussen 12:30-13:00 voor de ambassade van Rusland aan de Andries Bickerweg 2. Wij staan daar en zingen vredesliederen. De bedoeling was om deze wake na de 40-dagen tijd te stoppen. Deze wake is helaas na Pasen nog steeds actueel en wordt voortgezet. De uren worden zelfs uitgebreid tot de hele dag.

‘Never a dull day’ aan de Andries Bickerweg 2, zo blijkt. Tegenover de ambassade stond een groot aantal dranghekken. Reuze handig voor het ophangen van vlaggen, bloemen, ballonnen, vredeswensen en wat dies meer zij. Deze versieringen bleken al snel een doorn in het oog van het ambassadepersoneel. Iedere nacht werden de voorwerpen van de hekken weggehaald. Ook de vijf Oekraïense vlaggen die trouw door een buurtbewoner werden opgehangen, verdwenen dag na dag. Tot onze ontsteltenis werden drie dagen geleden ook alle hekken weggehaald. Dat viel echt verkeerd bij ons demonstranten. Het voelde als inperking van ons recht op demonstreren. Een verontruste brief over deze situatie werd naar de burgemeester verstuurd.

De man die dagelijks vlaggen ophing, heeft ook contact gehad met de burgemeester en zijn ambtenaren. De man pakt het nu grootser aan: de vijf vlaggen hebben plaats gemaakt voor een 10 meter grote vlag geworden. En er is een vergunning toegekend om de vlag op te hangen vermits het een onderdeel van een demonstratie is. Dagelijks wordt de vlag om 7:00 opgehangen; rond 17:00 wordt die weer binnen gehaald. Er moet altijd minstens een persoon aanwezig zijn bij de vlag. De vraag is nu: wie wil helpen? Je staat er niet lang alleen; de ervaring is dat er veel meer mensen aansluiten bij de wake maar er moet in ieder geval gegarandeerd een demonstrant bij de vlag zijn. Dit is de link naar de agenda waar je je kan opgeven (https://teamup.com/kscyyak6s59pybir5g).

Mocht je mee willen helpen, stuur dan even je telefoonnummer naar mij. Je wordt dan opgenomen in een groeps-app en je blijft op de hoogte van veranderingen in de planning.

Voor de persoonlijke agenda: op stille zaterdag wordt er een wake georganiseerd voor alle slachtoffers van de gevechten in Oekraïne. De wake wordt gehouden tegenover de ambassade van Rusland tussen 20:30 en 23:00. Vijfhonderd kaarsen zijn besteld. Informatie volgt nog.

Van harte blijven we ‘Dona nobis Pacem’ zingen in de hoop dat de situatie in Oekraïne zeer binnenkort een positieve wending neemt. We snakken naar een vrolijker repertoire, spijts Mozart’s prachtige lied.

Marie Anne van Erp